bulgarianenglish

ЛЮБОПИТНО


Продукти с частна търговска маркаЗнаете ли че… първите факти подтвърждаващи използването на тоалетна хартия датират от 1391 год. Тогава китайските императорски доставчици получили поръчка да произведат 720 000 къса хартия за нуждите на императорския двор.

Знаете ли че… В по-ново време и в по-близък до съвременния й вид тоалетната хартия "преоткрива" нюйоркчанина Йозеф Гайети. Годината е 1857, на пазара в Ню Джърси се появява продукт с гръмкото име "Лечебната хартия ", тя била пропита с алое. Продавала се в пакети по 500 къса , а цената и възлизала на не малката за тогава сума от 50 цента. Името на Гайети било отпечатано на всеки къс.

Знаете ли че… В специфичния търговски вид - навита на ролки, тоалетната хартия се произвежда от 1890 година. Фирмата, която е предложила в този "нетрадиционен" вид на пазара била "Скот Пейпър Къмпъни".

Знаете ли че… Двупластовият вариант на тоалетната хартия се появява едва през 1942 год. , а "отговорна" за това нововъведение е английската фирма "Сейнт Андрюс Пейпър Мил".

Знаете ли че… Първата в света машина за производство на тоалетна хартия е дело на французина Николас Робер. Английските търговци-братя Фординър финансирали изобретателя да направи нужните промени в построената по-рано от него машина за производство на непрекъсната обикновена хартия.